Lerarenopleiding Selle Postma

Deze lerarenopleiding is bedoeld voor iedereen die graag yogales wil geven en al ervaring heeft met yoga. Voor deelname wordt minimaal een jaar ervaring met Critical Alignment Yoga gevraagd.

Insteek

De opleiding is gericht op het ontwikkelen van een manier van kijken en onderzoeken van lichaam en geest. Niet over het perfect uitvoeren van de houdingen gaat het, zelfs niet over een perfecte les geven. Wat ik je wil meegeven in deze opleiding is een manier om jezelf te kunnen ontwikkelen als mens en leraar: een open en onderzoekende blik is daarvoor nodig en compassie zowel voor jezelf als voor je leerlingen.

Opbouw van de opleiding

Het eerste jaar is vooral gericht op je eigen oefening en heeft een vrij fysieke insteek. We bestuderen het lichaam in anatomie lessen, je leert de asana’s, bestudeert bewegingsketens en -patronen, leert over de compensaties en de meest voorkomende problemen die zich in ons lichaam en dat van onze leerlingen voordoen. Meteen vanaf het eerste jaar gaan we ook aan de slag met didactische vaardigheden en bouw je ervaring op in het lesgeven.
Het tweede jaar gaan we meer in op de filosofie en psychologie achter de oefeningen die we doen. Wat hebben de yogahoudingen te maken met spanningsopbouw en hoe kan je in je lessen die twee met elkaar verbinden? Je krijgt lezingen van experts op het gebied van filosofie, psychologie en psycho-somatiek. Aan het einde van het tweede jaar leg je een practisch examen af.
In het laaste half jaar ga je meer op zoek naar je eigen insteek in de yoga: je doet een eigen onderzoek en loopt stage. Dit gedeelte sluit je af met een verslag en presentatie.

Lerarenlessen
De eerste twee jaar zijn er 14 lesdagen op zaterdag, en één lesweekend. Dat komt neer op ongeveer elke drie weken een lesdag of lesweekend. In het laatste halve jaar zijn er nog twee lesdagen.
Deze lesdagen zijn als volgt ingedeeld:

09.30 – 10.45: yogales door Selle
11.00 – 13.00: theorie
14.00 – 16.15: praktijk

In de theorielessen die je krijgt, komen de volgende onderwerpen aan bod: anatomie, kennis van asana’s en verbindingen, filosofie en psychologie, Deze lessen zullen deels door gastdocenten worden gegeven.

In de praktijklessen geef je lessen aan elkaar en bouw je zo veel ervaring op met lesgeven. Ook zullen we hier manuele correcties bespreken, didactiek en lesopbouw.

Yogales
Er wordt van je gevraagd om gedurende de opleiding minstens 2 lessen per week te volgen bij een docent gespecialiseerd in de Critical Alignment Yoga. Bij Selle, of, als je niet in de buurt van Wageningen woont, een andere docent. In dat geval wordt wel geadviseerd om zoveel mogelijk lessen bij Selle te volgen, tussendoor, of tijdens de yogaweek in Winterswijk en de driedaagse met kerst.

Privélessen
Verspreid over de 2,5 jaar heb je 6 privé-contactmomenten. Het eerste gesprek is een intakegesprek, waarin we je motivatie bespreken en je wensen. De 5 lessen die volgen kunnen worden gebruikt om te kijken naar je eigen lichaam (wat zijn de gebieden waar je extra aandacht aan wil besteden, wat zijn je blinde vlekken?), we kunnen bepaalde asana’s uitwerken of oefenprogramma’s opstellen, maar ook meer kijken naar je vooruitgang in het lesgeven, of trouble-shooten over je onderzoek. Zo is er altijd een vinger aan de pols en blijft de lijn tussen docent en leerling kort.

Jaar 1: intakegesprek en 2 privélessen
Jaar 2: 2 privélessen
Jaar 3: 1 privéles

Examen
Het examen volgt na de eerste twee jaar en bestaat uit een korte les die je geeft en die wordt beoordeeld door de docent. Daaruit volgt een advies wat je kan uitwerken in de stagelessen in het laaste half jaar.

Stage
In het laaste half jaar geef je twee keer een (deel van een) les waar een docent bij aanwezig is en ontvang je feedback hierop.

Onderzoek
Omdat kennis rondom beweging en ontspanning volop in ontwikkeling is, ben je als yogadocent ook constant onderzoek aan het doen. Naar de bewegingen en het gedrag van je leerlingen, maar ook naar de kennis die in onderzoek in gerelateerde vakgebieden wordt verzameld. In de opleiding wordt je hierop voorbereid door in het laatste half jaar een onderzoek te doen en dit vervolgens te presenteren aan de groep en andere geïnteresseerde yogadocenten.

Prijs

Jaar 1: € 1275,-
Jaar 2: € 1375,-
Jaar 3: € 475,-

Bij deze bedragen zitten je yogalessen nog niet inbegrepen. Die kan je zelf inkopen bij een andere studio, of bij Selle via strippenkaarten of een Passe partout. Een Passe Partout kost in combinatie met de opleiding: €575,- per jaar (studio is minimaal 40 weken per jaar geopend).

Prijzen zijn inclusief BTW, maar exclusief studieboeken. De bedragen kunnen in overleg ook in twee delen betaald worden.

De lerarenopleiding is gestart in 2017.

© Copyright - Yoga met Selle