Critical Alignment Yoga

Mentale en fysieke spanning

Spanning is een functioneel onderdeel van het leven. Er dreigt gevaar, je lichaam maakt adrenaline aan en daardoor krijg je de energie om te vechten of te vluchten. Ervaar je echter vaak stress, dan kan het zijn dat de spanning niet meer goed wordt afgevoerd en zich opslaat in het lichaam als spierspanning. Spieren, gewrichten en de wervelkolom worden stijf. In combinatie met eenzijdige belasting kan de wervelkolom zelfs gaan vervormen, waardoor het lichaam steeds minder vrij kan bewegen en minder makkelijk drager is van gevoelens als ontspanning en lichtheid. Uiteindelijk kan dit leiden tot klachten aan de rug, nek en schouders.

Je lichaam leren kennen en spanning loslaten

Critical Alignment Yoga maakt gebruik van handige methodes om de spanning in het lichaam voelbaar te maken. Het vraagt om een vriendelijke aandacht en aanwezigheid in het moment om je van deze spanningen bewust te worden. De yogahoudingen zitten zo in elkaar dat als je binnen deze confrontatie rustig kan doorademen, de spanning minder wordt. Je zult de (bewegings-) patronen die gebaseerd zijn op spanning steeds meer los kunnen laten, zodat flexibiliteit terug keert. Tegelijkertijd werk je aan kracht om een nieuwe, open lichaamshouding te ondersteunen.

Critical Alignment

Critical Alignment onderscheidt twee soorten spieren. Enerzijds de oppervlakkig gelegen bewegingsspieren die veel kracht kunnen leveren, maar ook snel moe zijn. Anderzijds de dieper gelegen houdingsspieren die meer geschikt zijn om je lichaam langdurig te ondersteunen. Als het lichaam niet goed uitgelijnd is, worden de bewegingsspieren gedwongen dat te doen waar ze niet voor gemaakt zijn: langdurig aanspannen. Met gevolg dat deze spieren hard en minder efficient worden en het lichaam nog meer uit zijn balans trekken. Critical Alignment is erop gericht de beweginsspieren te ontspannen en het lichaam zó uit te lijnen dat de houdingsspieren weer geactiveerd worden. Chronische spanningen kunnen wegvallen en het lichaam voelt lichter en beweeglijker aan.

Critical Alignment grondlegger

Grondlegger van Critical Alignment Yoga is Gert van Leeuwen. Meer informatie over Critical Alignment kan je vinden op zijn website.

Yoga met Selle biedt wekelijkse lessen Critical Alignment Yoga, je kan kiezen uit: Beginners-, Gevorderden-, Flow en Therapielessen. Het lesrooster vind je hier. Tevens zijn er door het jaar heen verschillende Critical Alignment Yoga Workshops.

© Copyright - Yoga met Selle

Login

Lost your password?