Critical Alignment Therapie

De therapielessen zijn gericht op het verlichten van klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat. Denk daarbij aan lage rugklachten als spit en hernia, pijn in de heupen en uitstralingspijn naar de benen. Verder voor klachten in de bovenrug, schouders, armen, polsen en handen, en pijn in de nek en daaruit voortvloeiende hoofdpijn. Ook voor puur spanningsgerelateerde klachten kan de therapie geschikt zijn. Tenslotte kunnen de lessen preventief gebruikt worden voor houdingscorrectie.

Visie

Pijnklachten ontstaan soms vrij abrubt, maar hebben meestal een lange aanlooptijd. Door eenzijdige belasting, gecombineerd met stress, beweegt het skelet niet meer overal even soepel. Het gevolg is dat spieren die niet bedoeld zijn om langdurig aan te spannen dat toch moeten doen om je in evenwicht te houden. Deze spieren worden gespannen en hard (denk aan onderrug en schouders) en zetten het skelet nog vaster. Op andere plaatsen wordt de wervelkolom ter compensatie juist té mobiel. Zo verandert door de jaren heen de vorm van de rug en de spier- en bewegingspatronen eromheen. Vaak heb je dit niet zo door, tot er een klacht de kop opsteekt.

Methode

De therapielessen zijn bedoeld om je lichaam te leren kennen en zo zélf je klacht te leren begrijpen en behandelen. Hoewel één gerichte oefening al heel veel verlichting kan bieden, ligt de echte oplossing voor de oorzaak van de klachten in een langer traject. Je eerste zoektocht tijdens de therapielessen zal zijn naar plekken in het lichaam die stijf zijn. Dat is niet altijd zo makkelijk als het klinkt, omdat gebieden waar veel spanning zit ook minder gevoelig zijn. Specifiek voor Critical Alignment echter, zijn de speciaal ontwikkelde tools die je daarbij helpen. Vervolgens leer je om binnen de confrontatie met stijfheid je adem rustig en ontspannen te houden zodat de spanning langzaam losgeweekt kan worden. Zo win je bewegingsvrijheid en kan je skelet weer terugvallen in zijn oorspronkelijke vorm, waarin beweging gemakkelijk wordt doorgegeven en spanning niet nodig is om je overeind te houden. Tenslotte is het van belang om kracht op te bouwen op de juiste plekken, zodat het lichaam niet terugvalt in zijn oude patroon.

In het proces van loslaten van spanning, krijg je ook inzicht in de manier waarop je met stress omgaat. Iedereen die ooit een fysieke klacht heeft gehad, weet dat die klacht zélf ook een enorme bron van spanning is, en dat dat vaak niet bijdraagt aan het oplossen ervan. Tijdens het oefenen heb je de tijd om te bestuderen hoe je met pijn en spanning omgaat en om te kijken of er ook op dat gebied veranderingen mogelijk zijn. Hier kom je dicht bij de bron van spanningsopbouw: hoe ga je om met de lastige situaties in je dagelijks leven?

Traject

In een intake-gesprek probeer ik een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van je klacht en je rug. Samen kijken we wat de belangrijkste gebieden zijn om je oefeningen op te richten. Ook zal ik veel uitleggen, zodat je de methode begrijpt.
Daarna kan je instromen in de therapielessen. Het aan te raden om ook thuis te oefenen, om de klacht sneller te verhelpen.

Prijzen

  • Intake-gesprek: € 40,-

Stuur mij een bericht met je naam en telefoonnummer om een afspraak te maken voor een intake gesprek.

‘Denk bij deze lessen niet aan een quick-fix, maar aan een proces wat langzaam is, en soms gepaard gaat met vallen en opstaan. Uiteindelijk levert het je echter meer op dan pijnvrij zijn. Je krijgt een lichaam terug wat makkelijker beweegt en vrijer aanvoelt. Daarnaast leer je je lichaam beter kennen en snap je waardoor de klacht ontstaan is, zodat je in de toekomst weet wat je moet doen als er weer een klacht de kop op steekt, en je niet afhankelijk blijft van een (dure) therapeut.’

© Copyright - Yoga met Selle

Login

Lost your password?